Hírek/Pályázatok

Lakossági vízfogyasztók hálózati vizéből történő ólommeghatározási analitika fejlesztése mintavételi módszerekkel, illetve fenntartható víztisztítási eljárás kidolgozása, hatékonyságának különböző körülmények között végzett visszaellenőrzésével.
Érdeklődjön!

Projekt: 2020-1.1.1-KKV-START-2020-00207

A szervezet a támogatás keretein belül a lakosság számára a víziközművek által szolgáltatott víz minőségének javításával foglalkozott. Ennek oka, hogy számos háztartásban alkalmaznak különböző anyagból készült vízvezetékeket, így előfordulhat elektrokémiai korrózió, amely adott esetben egyes fémek beoldódását okozhatja. Az alapvetően biztonságos vezetékes ivóvíz esetén, további nem megfelelőségek is előfordulhatnak a felhasználási végpontokon, azaz szín, szag, íz, klórszármazékok által okozott minőségi problémák.

Kiemelten a régebbi ólom vagy ólomtartalmú vezetékekkel szerelt épületekben adódhat gond, az ólom beoldódásával kapcsolatban, így a szervezet erre a területre fókuszált.

A probléma feltérképezése során, különböző korú belterületi ingatlanokon pontos mintavételekkel több helyen kimutatható volt olyan fémszennyezés (cink, ólom, réz és nikkel), ami jellemzően nem természetes eredetű szennyezés. Természetesen a vezetékes ivóvízben jól mérhető módon természetes szennyezők is megjelentek (arzén, mangán). Tapasztalható volt egyéb, érzékszervvel érezhető minőségügyi probléma, mint például a klór és annak származékai. A vizsgálatok esetén kiválasztásra került mintavételi és műszeres analitikai módszer, amelyek validálva lettek, hogy minimalizáljuk a mérési adatok megbízhatatlansága miatti hibás következtetéseket.

Megfelelő műszeres analitikai módszer megléte után laboratóriumi léptékben kísérletek lettek elvégezve, aktívszenes szűrő alkalmazásával kapcsolatban. A szűrő esetén optimalizálni kellett a töltet szemcseméretét, geometriáját, figyelembe véve a háztartásokban lévő nyomás és áramlás adatokat. Fenntarthatóság érdekében kidolgozásra került egy eljárás, amelyben a szűrőtöltet regenerálása lett kidolgozva. A teljes folyamat ellenőrizhető a validált analitikai módszerrel. A teljes rendszer laboratóriumi léptékben kidolgozásra került, azaz az optimalizált szűrőtöltet, annak regenerálása, és a szükséges mintavételi és analitikai módszer.

Az eredmény alapján a lakosság számára elérhető áron biztosítható vezetékes ivóvíz minőségjavító eszköz, amelynek ellenőrzésére kidolgozott technika áll rendelkezésre. Projekt szerződött támogatási összege (Ft): 10 011 960 Ft, projekt szerződött összköltsége (Ft): 16 686 600 Ft.

Rólunk

Debreceni székhelyű laboratóriumunk korszerű technikákat és folyamatokat alkalmaz annak érdekében, hogy Ügyfeleink minél megbízhatóbb adatokhoz, ismeretekhez jussanak, így elérve magas elégedettségi szintet.

Bővebben

Munkatársaink

A laboratórium a működése során a harmonikus és hatékony kapcsolatokat és folyamatokat tartja a legmeghatározóbb tényezőnek. Épp ezért az egyének fontossága és az értékük alapvető.

Bővebben

Működjünk együtt!

Partnerek vagyunk a probléma megoldásában.